De school zet in op ouderparticipatie

Label oudervriendelijke school verlengd tot 2022.

Voelen ouders zich welkom op school? Wordt er naar hen geluisterd? Om dit te bevorderen reikt de VCOV (Vlaamse Confederatie van ouders en ouderverenigingen) of de ouderkoepel van het vrij onderwijs kwaliteitslabels uit met tot doel schoolleiders aan te zetten tot “oudervriendelijkheid”. Het label oudervriendelijke school wordt ondersteund door het Departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Spes Nostra behaalde in 2013 dit label een eerste keer als een van de weinige secundaire scholen, want het zijn vooral basisscholen die het certificaat behalen. Deze toekenning is beperkt in de tijd en om verlenging te krijgen verwacht de jury dat de school vooruitgang boekt.

Het VCOV kwam langs op school met de jury. Ze waren onder de indruk: de school en ouderraad lijken hen een voorbeeld voor anderen! Sedert het schooljaar 14-15 kregen een 50-tal scholen uit Vlaanderen  het label oudervriendelijke school. Spes Nostra Heule is de enige school in de ruime regio van Kortrijk die zich jaar na jaar ‘oudervriendelijk’ mag noemen. Een unicum!

Al je aan de VCOV vraagt om Spes Nostra Heule te typeren in enkele zinnen, dan kiezen ze voor:

  • Een ‘oudervriendelijke’ school waar het schoolteam, de ouders en de leerlingen betrokken zijn en goed samenwerken. Het elan van constructief meedenken/werken, straalt de ouderraad uit en dit is een troef!
  • Een ‘autonome’ school waar iedereen plaats en ruimte krijgt én geeft, in respect voor elkaar!
  • Een ‘brede’ school waar nabijheid en kind vriendelijkheid centraal staat!
  • Een ‘actieve’ school met een dynamisch, enthousiast school – en directieteam en ouderraad.

Met het behalen van dit certificaat hoopt Spes Nostra een positieve bijdrage te leveren aan een democratischer, participatiever en kwaliteitsvoller karakter van onderwijs en opvoeding.